T24 Dış Haberler
Afganistan ile Türkiye arasında diplomatik pasaport sahiplerinin vize yükümlülüğünün karşılıklı olarak kaldırılmasına dair anlaşma, Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla durduruldu.
Resmî Gazete’de Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın imzasıyla yayımlanan karara göre; 2007 yılında imzalanan ve 2008 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla onaylanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Afganistan İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Diplomatik Pasaport Hamilleri İçin Vize Yükümlülüğünün Karşılıklı Olarak Kaldırılmasına Dair Anlaşma”nın uygulanması durduruldu. Karar, 1 Haziran’dan itibaren geçerli olacak.
29 Mayıs tarihli Resmî Gazete kararı
Uygulaması durdurulan anlaşma ne içeriyordu?
2008 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla onaylanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Afganistan İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Diplomatik Pasaport Hamilleri İçin Vize Yükümlülüğünün Karşılıklı Olarak Kaldırılmasına Dair Anlaşma”ya göre; taraf devletlerden birinin diplomatik temsilciliği veya konsolosluğu mensubu geçerli diplomatik pasaport hamili vatandaşları ile aile bireyleri; diğerinin ülkesine girmek, çıkmak, transit geçmek ve görevleri süresinde orada kalmak için vize zorunluluğundan muaf tutuluyordu.
Bu muafiyet altı ay içinde 90 günü aşmamak kaydıyla geçerliydi.
Diplomatik pasaport hamili ne demek?
Diplomatik pasaport yalnızca devlet adına görev yapan kişilere verilir. Diplomatların statüsünü tanımlayan ve belirli ayrıcalıklar sağlayan bu pasaport türü, Dışişleri Bakanlıkları tarafından verilir.
Diplomatların yanı sıra yurt dışında kongre ve konferanslara katılmak üzere görevlendirilmiş devlet görevlilerine ve ailelerine de sağlanır.